Cercetări arheologice:
• În satul Boz, atestat documentar in 1453, un locuitor a gasit pe lânga alte urme vechi o secure din piatra apartinând epocii primitive, prima orânduire social-economica a societatii umane.
• În hotarul Căbeștilor pe dealul Coasta Varului ,, la Apa Rece „ , pe un mic platou usor înclinat a fost dezgropat un apeduct roman format din tevi din lut ars, având o lungime de o suta de metri. Aceasta instalatie conducea apa de la un izvor la Cariera de calcar. Deasupra acestui platou, în coasta dealului calcaros se afla o mica pestera.
• Nu departe de Căbești au fost descoperite urme ale societatii primitive, o asezare cu o pozitie centrala între satele Cabesti – Fucsoara si Barasti (atestate documentar in 1484), fiind un punct bun de observatie la mare distanta.
• În localitatea Branisca se poate vedea Castelul, o cladire ridicata pe structura unei fostei fortărețe militare din sec. IV. Din trecutul acestui castel cunoastem ca a fost construit in anul 1590 de Szelaczi Laszlo. În frumosul parc al castelului ce se întinde de-a lungul Muresului, se afla câteva monumente epigrafice si sculpturale romane aduse de aici de la Sarmisegetuza si din localitatea învecinata Micia.
Copyright © Primaria Branisca