Programului naţional „Masă sănătoasă”2024 Pachet alimentar – ”Masă sănătoasă”2024, pentru elevii și preșcolarii din unităţile de învăţământ din Comuna Brănișca, județul Hunedoara »Contract furnizare servicii catering,Ordin de incepere a serviciilor
Dragi Cetateni, Ca urmare a evoluţiilor din ultima perioadă înregistrate în cadrul Sistemului de Management Integrat al Deşeurilor din judeţul Hunedoara (o serie de hotărâri ale ADI “Deşeuri” şi schimbarea operatorului de salubritate pentru “Zona 3 Centru” din care face parte şi Comuna noastră) ne vedem obligaţi să trecem, şi în Comuna Brănișca, de la tariful pentru gunoi menajer (achitat până acum către vechiul operator de salubritate), la taxa de salubrizare (care se plăteşte la Primărie).
Aceste schimbări (independente de voinţa Primăriei Comunei Brănișca) presupun modificări importante în ce priveşte procedura de achitare a serviciului amintit la care încercăm cu toţii să ne adaptăm, cât mai bine, şi cât mai rapid.
Astfel, Consiliul Local Brănișca a adoptat un Regulament de instituire şi administrare a taxei de salubrizare. Conform acestui regulament, proprietarii de imobile trebuie, mai întâi, să depună o declaraţie pe propria răspundere privind numărul de persoane care locuiesc la fiecare adresă.
CUM DECLARĂM?
Declaraţiile de impunere se depun pentru fiecare unitate locativă deținută, începând cu data de 15 decembrie, la sediul Primăriei Comunei Brănișca, de luni până joi, între orele 08-16 şi vineri între orele 08-14. De asemenea, declaraţiile pot fi completate, scanate şi trimise prin e-mail la adresa secretariat@primariabranisca.ro .
Declarațiile pentru stabilirea cuantumului taxei de salubrizare se depun de către persoanele fizice/juridice care dețin imobile pe raza Comunei Brănișca, însoțite de copie după actul de identitate/actul de înființare și de orice documente necesare pentru susținerea celor declarate.
PÂNĂ CÂND DECLARĂM?
Termenul de depunere a declaraţiilor de impunere în vederea stabilirii cuantumului taxei de salubrizare este data de 24.12.2022.
CE SE ÎNTÂMPLĂ DACĂ NU DEPUNEM DECLARAȚIA?
În cazul nedepunerii declaraţiilor, impunerea taxei de salubrizare se va face din oficiu conform regulamentului, în cazul personelor fizice – 4 persoane/gospodărie, iar în cazul persoanelor juridice – prin estimarea unei cantităţi în urma unor verificări în teren.
Pentru imobilele care sunt locuite temporar (case de vacanță, apartamente sau imobile locuite temporar, etc.) și nu sunt imobile de domiciliu sau de reședință, obligația de a depune declarația revine proprietarului, taxa lunară fiind calculată cu luarea în considerare a unei singure persoane.
FACILITĂȚI
În cazul cetățenilor care lipsesc din localitate cel puțin 15 zile consecutive dintr-o luna calendaristică și probează acest fapt cu documente justificative de tip viză de flotant, contracte de muncă în strainătate, bilet de călătorie dus-întors etc., li se va recalcula proporțional taxa de salubrizare datorată.
Facilitățile fiscale se acordă beneficiarilor acestora începând cu luna următoare celei în care a fost depusă cererea împreună cu documentele justificative.
În cazuri de deces/înstrăinare a imobilului/dizolvare a societății, taxa de salubrizare va fi sistată începând cu data de întâi a lunii următoare celei în care a avut loc decesul/înstrăinarea imobilului/dizolvarea societății. Sistarea plății/obligației de plată se face pe bază de cerere însoțită de documente justificative.
CUM ȘI UNDE ACHITĂM?
Taxa de salubrizare se poate achita în numerar la sediul Primăriei – după acelaşi program ca şi în cazul depunerii. Taxa pentru luna curentă se achită până la data de 15 a lunii următoare. Ea poate fi achitată şi anticipat.
Pentru utilizatorii casnici, taxa este de 6,90/persoană/lună.
Pentru utilizatorii non-casnici, taxa este de 355 lei/mc, TVA inclus.
Taxa se va putea plăti doar după emiterea deciziei de impunere de către Primărie. Pentru acest aspect, vom reveni cu detalii.
SANCȚIUNI
Stabilirea taxei speciale de salubrizare în baza declarațiilor se va face sub rezerva verificării ulterioare. În cazul declarării unor date eronate sau false privind numărul de persoane sau a altor informații necesare calculării taxei, obligația de plată se va stabili retroactiv, în cuantum penalizator de 2 ori mai mare începând cu data de la care taxa a fost datorată, pe baza datelor furnizate de Serviciul Public Comunitar Local de Evidență a Persoanelor Deva, etc. Totodată, declararea neconformă cu realitatea atrage răspunderea contravențională sau penală, după caz.
Neplata taxei la termenele stabilite, respectiv întârzierea la plată, atrage după sine calculul şi plata majorărilor de întârziere, precum şi aplicarea măsurilor de executare silită prevăzute de legislația specială în vigoare.
Neconformarea la obligația de a colecta selectiv deșeurile locale se sancționează conform Regulamentului serviciului de salubrizare și al legislației în vigoare.
ALTE PRECIZĂRI IMPORTANTE
Taxa este impusă de decizia ADI „Deşeuri” și suntem obligaţi să ne conformăm deciziilor luate în cadrul ADI Deşeuri, fapt care presupune atât un disconfort pentru cetăţeni (o declaraţie de depus, apoi plăţi făcute către Primărie pentru gunoiul menajer) cât şi un efort logistic şi de personal din partea Primăriei.
Dorim să asigurăm cetăţenii că, dacă tot avem un nou operator de salubrizare, vom face toate demersurile necesare pentru a avea în Brănișca servicii de salubrizare pe măsura banilor plătiţi lunar.
Persoanele care au efectuat plăţi în avans către fostul operator de salubritate trebuie să i se adreseze acestuia pentru restituirea sumelor cuvenite.
Conform Regulamentului de instituire şi administrare a taxei de salubrizare, taxa de salubrizare poate fi majorată astfel încât să poată acoperi costul efectiv al prestării serviciului de salubrizare, cheltuielile de întreținere și exploatare a serviciului de salubrizare la nivelul comunei.
DE REȚINUT!
Nu uitați dragi cetățeni că taxa de salubrizare se stabilește pe principiul ” PLĂTEȘTI PENTRU CÂT ARUNCI!”
Ca urmare, vă încurajez să faceți tot ce vă stă în putere spre a genera cât mai puțin deșeu menajer și a selecta fracțiile reciclabile (plastic, carton, metal, sticlă), respectând recomandările înscrise pe sacii galbeni și albaștri.
Doar așa, vom putea să reducem cantitatea de deșeuri menajere colectată și implicit să reducem taxa,
Mai Jos gasiți modelul de declarație, care trebuie complectatată. (Declaratie persoane fizice ) Declaratie persoane Juridice
Copyright © Primaria Branisca